duminică, 4 august 2013

Diferenţa dintre pantofii Oxford şi pantofii Derby

Am gasit acest articol despre pantofii Oxford  pe blogul lui Remus Alexandru, unul dintre cei mai priceputi oameni din domeniul stylish dupa parerea mea.

Diferenţa dintre pantofii Oxford şi pantofii Derby

Pantofii Oxford 
   Un Oxford este un stil de pantof cu şiret, caracterizat prin faptul că are carâmbii închişi/cusuţi. Acest tip de pantofi au apărut pentru prima dată în Scoţia şi Irlanda, unde mai sunt cunoscuţi sub numele de Balmorals. În Franţa, pantofii Oxford sunt cunoscuţi sub numele de Richelieu. Ei au devenit populari în secolul al XIX-lea.
Acest tip de pantof se poate prezenta sub mai multe forme:
- full brogue Oxford (sau wingtip) : cu bombeul în forma literei W, închipuind două aripi :

  - half brogue Oxford: este o variantă uşor modificată a modelului de mai sus şi prezintă o suprafaţă texturată numai pe bombeul pantofului:

- Oxford captoe (toecap):  îşi au denumirea de la cusătura care delimitează botul de restul pantofului. Pe varianta neagră, reprezintă cel mai formal model de încălţăminte bărbătească. Se pot purta atât la birou cât şi la evenimente de ceremonie sau recepţii formale :

- variantă Oxford punched captoe : asemănători atât cu half brogue cât şi cu captoe, au o cusătură dublă pe bot între care se găsesc perforaţii decorative:

Pantofii Derby
   Un Derby este un stil de pantof cu şiret, caracterizat prin faptul că are carâmbii deschişi/necusuţi. În America şi Anglia denumirea mai comună a acestor pantofi este de Bluchers, după mareşalul prusac care împreună cu Wellington l-a înfrânt pe Napoleon la Waterloo.  Pantofii Derby/Bluchers se găsesc în aceleaşi variante ca şi Oxford: simpli, captoe , punched captoe, etc.  Spre deosebire de Oxford, aceşti pantofi nu sunt la fel de eleganţi, se pot purta de cine nu este obligat de conjuctură să poarte Oxford. De asemenea sunt şi mai comozi de încălţat şi descălţat, având carâmbii deschişi:
Atât pantorii Oxford cât şi cei Derby se pot prezenta în varianta din piele netedă cât şi în varianta din piele întoarsă:

Aşadar,  marea şi principala diferenţă dintre pantofii Oxford şi pantofii Derby este cusătura dintre părţile laterale (sau lipsa ei) :  




inspiraţie text: Bernhard Roetzel - Gentleman Ghidul etern al modei masculine
sursă foto: http://www.crockettandjones.com

2 comentarii:

  1. Domeniul "stylish" ?
    Poate era mai ok "(...) am vrut sa il tratez pe blogul lui Remus Alexandru, unul dintre cei mai priceputi oameni din domeniu dupa parerea mea."
    ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. am vrut sa scriu despre, dar l-am gasit acolo , asta vroiam sa zic. ms

    RăspundețiȘtergere